Mrożona czekolada z nutą mięty

Mrożona czekolada to idealny napój na bardzo gorące dni. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak – niezwykle intensywny. Czekoladę warto wzbogacić takimi dodatkami, jak np. mięta. Jak przygotować ten wyjątkowy napój we własnym domu?

Jak przygotować mrożoną czekoladę z miętą?

Składniki na mrożoną czekoladę z miętą:

  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 120 ml mleka,
  • 200 g śmietanki kremówki 30%,
  • 120 ml mocnej herbaty miętowej.

Sposób przygotowania:

Umieść w rondelku śmietankę, zaparzoną herbatę miętową oraz mleko. Zagotuj i odstaw. Dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Pozostaw całość do schłodzenia, najlepiej umieszczając napój w lodówce. Gotowy deser podawaj w szklankach, opcjonalnie z lodami.

Jak urozmaicić przepis na mrożoną czekoladę z miętą?

Czekolada do picia to deser, który można z łatwością zmodyfikować. Idealnym rozwiązaniem jest postawienie na swoje ulubione składniki lub owoce sezonowe. Istnieje opcja zmiany gorzkiej czekolady na wariant zawierający znacznie mniej kakao czy nawet produkt biały. Jeśli chcesz, na wierzchu deseru możesz również umieścić listki mięty. Będą one nawiązywały do herbaty dodanej do mieszanki, a jednocześnie sprawią, że czekolada do picia zyska zupełnie inny wygląd.

Mrożona czekolada komponuje się idealnie również z lodami. Jeśli chcesz podbić jej smak, możesz postawić na wariant miętowy. Świetnym wyborem są też lody śmietankowe lub waniliowe. W sytuacji, gdy kochasz kakao, warto zdecydować się na dodatkowe podbicie jego smaku poprzez wariant czekoladowy.

Mrożony napój jest świetnym wyborem latem, ale zimą znacznie lepiej sprawdzi się gorąca czekolada. Jej przygotowanie wygląda dokładnie tak samo, jednak nie należy umieszczać mieszanki w lodówce. Można ją wypić od razu po wymieszaniu wszystkich składników i zdjęciu ich z kuchenki. To niecodzienna, orzeźwiająca propozycja, która sprawdzi się świetnie również w gorącej wersji.