Jesteś miłośnikiem kawy i nie wyobrażasz sobie dnia bez niej? Chcesz poznać najlepsze sposoby parzenia pobudzającego napoju w domu? Sprawdź, jakie metody są obecnie najpopularniejsze i najczęściej wybierane przez wielbicieli ziaren kawowca i wybierz z nich tę, która przypadnie Ci do gustu najbardziej!
Jakie właściwości ma kawa?
Kawa jest popularnym napojem na całym świecie, a oprócz swojego charakterystycznego smaku i aromatu, ma również różne korzystne właściwości. Do najważniejszych można zaliczyć przede wszystkim działanie pobudzające. Ze względu na zawartość kofeiny, spożywanie tego napoju sprawia, że układ nerwowy jest stymulowany, dzięki czemu poprawia się czujność i koncentracja człowieka, a także zmniejsza się jego uczucie zmęczenia. Picie pobudzającej esencji ze świeżo zmielonej kawy ziarnistej może również przyczynić się między innymi do:
- poprawy funkcji poznawczych takich, jak pamięć i uwaga,
- zwalczania wolnych rodników,
- przyspieszania metabolizmu, a co za tym idzie, utraty wagi.
Warto pamiętać, że wpływ kawy na organizm może być różny dla różnych osób, zależy od indywidualnych czynników takich jak wiek, choroby, tolerancja na kofeinę, ilość spożywanej kawy i inne składniki diety. Ważne jest przede wszystkim zachowanie umiaru i uwzględnienie własnych potrzeb i reakcji organizmu. Należy również mieć na uwadze, że kawa ma działanie moczopędne, a więc przy jej częstym piciu, należy regularnie nawadniać organizm.
Metody parzenia kawy – jakie są najlepsze sposoby?
Metod parzenia kawy jest na rynku bardzo dużo. W zależności od różnych czynników bariści preferują mniej lub bardziej skomplikowane sposoby.
- Ekspres przelewowy – polega na ręcznym wlewaniu gorącej wody na świeżo mielone ziarna kawy, które są umieszczone w filtrowanym pojemniku. Sposób ten umożliwia kontrolę nad procesem parzenia i może dać klarowną i wyraźną kawę o dobrze zrównoważonym smaku.
- French Press – w tej metodzie kawa i gorąca woda są mieszane w naczyniu, a po pewnym czasie (zazwyczaj od 3 do 5 minut) zostaje odciskany tłok, aby oddzielić ziarna od naparu.
- Kawiarka – włoska metoda parzenia, w której gorąca woda wypycha się przez ziarna kawy i przechodzi przez filtr. Jest to szybki i łatwy sposób, który pozwala wydobyć mocną kawę o intensywnym smaku.
- Ekspres ciśnieniowy – metoda, która wykorzystuje wysokie ciśnienie do przepuszczania gorącej wody przez zwarte ziarna kawy. Ekspres ciśnieniowy jest w stanie wydobyć bogaty smak, intensywność i gęstość kawy espresso.
- AeroPress – innowacyjne urządzenie, które łączy cechy french pressu i ekspresu ciśnieniowego. Przy użyciu tłoku i filtru, kawa jest wyciskana przez ziarna. AeroPress oferuje różne możliwości eksperymentowania i dostosowywania smaku.
Jak wybrać metodę parzenia kawy?
Każda osoba posiada inne preferencje smakowe. Wybór odpowiedniej metody przygotowywania kawy powinien być uzależniony przede wszystkim od nich. Pod uwagę warto również wziąć takie czynniki, jak dostępne przyrządy, czas oraz wiedza.
Smak i aromat kawy
Każda metoda parzenia kawy ma swoje unikalne cechy smakowe i aromatyczne. Przykładowo ekspres przelewowy może dawać czystą i delikatną kawę, a french press zapewniać tzw. pełne ciało i bogaty smak. Warto zapoznać się z kilkoma dostępnymi metodami, popróbować w kawiarniach napojów przyrządzonych przy pomocy różnych sposobów i na bazie preferencji smakowych wybrać tę, która najbardziej odpowiada danej osobie.
Proces parzenia
Warto wiedzieć, że niektóre metody parzenia kawy są bardziej zaawansowane i wymagają większej precyzji i umiejętności, podczas gdy inne są prostsze. Osobom początkującym poleca się wykorzystanie ekspresu przelewowego, kapsułki czy ekspres ciśnieniowy. Bardziej zaawansowane metody to:
- kawiarki,
- french pressy,
- aeropressy,
- moccamastery,
- chemexy.
Czas
Każda metoda różni się sposobem parzenia kawy, różną obróbką i sposobem mielenia ziaren, a także czasem przygotowywania. Niektóre sposoby są szybkie i wygodne i sprawdzają się idealnie do codziennego użytku, natomiast Inne wymagają odrobinę więcej czasu i uwagi.
Koszt
Warto wiedzieć, że każda metoda parzenia kawy wymaga zaopatrzenia się w profesjonalne urządzenia. Koszt różnych przyrządów i akcesoriów może się różnić w zależności od wybranego sposobu przygotowywania kawy. Przed zakupem warto rozważyć swój budżet i zastanowić się, jaki sprzęt na dany moment sprawdzi się najlepiej. Z czasem możliwe jest rozbudowywanie zasobów akcesoriów, wraz z rosnącymi wymaganiami i ciekawością związaną z parzeniem kawy. Należy pamiętać, że kupując jakiekolwiek urządzenia do kawy, należy wybierać te, które charakteryzują się najwyższą jakością. Takie produkty do przyrządzania napojów pobudzających, jak i rozmaite mieszanki ziaren, można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.